Satu lagi resepi Johor..
Kalau kat pasar ramadhan di Johor memang mesti ramai yang jual Bone Steak ni, tak payah lah susah2 masak... tapi kat shah alam ni mana nak cari... kena lah masak sendiri .. Yang ni i buat untuk 'Moray'.. sedap makan ngan roti...
2 ketul lamb shank
bawang merah
bawang putih
halia
serai
kobis
carrot
1 sup bunjut
1 sudu jintan halus
1 sudu ketumbar
1/2 sudu lada hitam
tomato sos
tomato puree
1) rebus shank dengan bawang merah, bawang putih, halia, serai dan sup bunjut
2) masukkan jintan, ketumbar dan lada hitam yang disangai dan diblend halus
3) masukkan tomato puree, tomato sos, kobis dan carrot
4) perasakan dengan garam dan gula
5) tuangkan tepung jagung untuk memekatkan kuah
*hidang bersama roti, biasanya roti baguette (saya guna sandwich loaf saja)
*perah limau nipis lebih sodap!
Kalau kat pasar ramadhan di Johor memang mesti ramai yang jual Bone Steak ni, tak payah lah susah2 masak... tapi kat shah alam ni mana nak cari... kena lah masak sendiri .. Yang ni i buat untuk 'Moray'.. sedap makan ngan roti...
2 ketul lamb shank
bawang merah
bawang putih
halia
serai
kobis
carrot
1 sup bunjut
1 sudu jintan halus
1 sudu ketumbar
1/2 sudu lada hitam
tomato sos
tomato puree
1) rebus shank dengan bawang merah, bawang putih, halia, serai dan sup bunjut
2) masukkan jintan, ketumbar dan lada hitam yang disangai dan diblend halus
3) masukkan tomato puree, tomato sos, kobis dan carrot
4) perasakan dengan garam dan gula
5) tuangkan tepung jagung untuk memekatkan kuah
*hidang bersama roti, biasanya roti baguette (saya guna sandwich loaf saja)
*perah limau nipis lebih sodap!
No comments:
Post a Comment