Ramadhan Mubarak to all dear friends!
Hari pertama ni i decide masak Nasi Ayam ajelah... simple utk seantero family.. tapi dah nama pun nafsu makan, dua2 anak i mintak beli MacD untuk berbuka... lepas berbuka tu Hadif pening kepala, mungkin sebab masuk angin.. kesian pulak Umi kat dia... Nasib baik Nuha okey, takde la pulak kena pening attack.. tapi takpelah bagi pengajaran kat dia kan... that junk food is not good for berbuka..
Last i bagi jugak nasi ayam jugak kat dia... terus masuk tido... hopefully esok boleh lah Hadif bangun sahur..
Hidangan bebuka - Nasi Ayam Roasted Chicken
Minyak bawang putih:
1) cincang bawang putih
2) tumis didalam minyak sehingga kekuningan
Sup Ayam:
1) Panaskan air di dalam pot
2) Apabila mendidih, masukkan ayam
3) Rebuskan ayam bersama sedikit garam sehingga hampir masak
4) Keluarkan ayam (terus masukkan ke dalam air sejuk, rendam sebentar)
5) Masukkan sedikit kiub ayam
6) Masukkan minyak bawang putih
7) Taburkan daun bawang
Nasi:
2 cawan beras, cuci dan toskan
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Butter + Minyak
Daun pandan
3 1/2 cawan Air Sup Ayam
Daun Pandan
1) Blend bawang merah, bawang putih dan halia
2) Panaskan butter dan minyak
3) Tumis bahan blend sehingga garing, masukkan beras
4) Goreng sebentar
5) Masukkan air sup ayam dan sedikit garam
6) Masukkan daun pandan
Ayam:
Kicap pekat
Madu
Minyak Bijan
Garam
Butter
1) selepas diangkat dari rebusan, masukkan dan rendam dalam air sejuk
2) keluarkan dan gaul dengan kicap pekat, madu dan sedikit garam
3) grill selama 30 min, sapu butter semasa ayam hampir masak
Sos cili:
Lada hidup
Cili padi
Bawang putih
Sedikit halia
Tomato sos
Garam dan gula
Limau kasturi
1) blend kesemuanya sekali
2) perah limau kasturi
*Hidang bersama tomato dan timun
*Ayam di tuang dengan kicap gravy dicampur minyak bawang putih dari ayam panggang tadi
Hari pertama ni i decide masak Nasi Ayam ajelah... simple utk seantero family.. tapi dah nama pun nafsu makan, dua2 anak i mintak beli MacD untuk berbuka... lepas berbuka tu Hadif pening kepala, mungkin sebab masuk angin.. kesian pulak Umi kat dia... Nasib baik Nuha okey, takde la pulak kena pening attack.. tapi takpelah bagi pengajaran kat dia kan... that junk food is not good for berbuka..
Last i bagi jugak nasi ayam jugak kat dia... terus masuk tido... hopefully esok boleh lah Hadif bangun sahur..
Hidangan bebuka - Nasi Ayam Roasted Chicken
Minyak bawang putih:
1) cincang bawang putih
2) tumis didalam minyak sehingga kekuningan
Sup Ayam:
1) Panaskan air di dalam pot
2) Apabila mendidih, masukkan ayam
3) Rebuskan ayam bersama sedikit garam sehingga hampir masak
4) Keluarkan ayam (terus masukkan ke dalam air sejuk, rendam sebentar)
5) Masukkan sedikit kiub ayam
6) Masukkan minyak bawang putih
7) Taburkan daun bawang
Nasi:
2 cawan beras, cuci dan toskan
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Butter + Minyak
Daun pandan
3 1/2 cawan Air Sup Ayam
Daun Pandan
1) Blend bawang merah, bawang putih dan halia
2) Panaskan butter dan minyak
3) Tumis bahan blend sehingga garing, masukkan beras
4) Goreng sebentar
5) Masukkan air sup ayam dan sedikit garam
6) Masukkan daun pandan
Ayam:
Kicap pekat
Madu
Minyak Bijan
Garam
Butter
1) selepas diangkat dari rebusan, masukkan dan rendam dalam air sejuk
2) keluarkan dan gaul dengan kicap pekat, madu dan sedikit garam
3) grill selama 30 min, sapu butter semasa ayam hampir masak
Sos cili:
Lada hidup
Cili padi
Bawang putih
Sedikit halia
Tomato sos
Garam dan gula
Limau kasturi
1) blend kesemuanya sekali
2) perah limau kasturi
*Hidang bersama tomato dan timun
*Ayam di tuang dengan kicap gravy dicampur minyak bawang putih dari ayam panggang tadi
No comments:
Post a Comment