Sedap sangat resepi kali ni i masak Asam Pedas kari Ikan Pari. Rasa asam pedas tapi berempah. Kalau tak rasa nak makan nasi, boleh makan untuk cicah roti sandwich atau lempeng. Special kan? Nak resepi? Boleh saja...
Sekeping Ikan pari yang sudah dibersihkan dan dipotong
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 biji lada merah
Sejemput cili kering yang telah direndam
1 cm belacan
1 cm kunyit hidup
1/2 sudu jintan putih
1/2 sudu ketumbar
1 sudu rempah kari ikan
1 keping asam keping
sedikit air asam jawa
garam dan gula untuk perasa
segenggam bendi
sejemput daun kesum
sejemput daun kari
1) blend bawang besar, bawang putih, lada merah, cili kering, belacan, kunyit hidup, jintan putih dan ketumbar. Kemudian tumis bahan tersebut sehingga garing
2) masukkan rempah kari
3) masukkan air asam jawa, gaul sebati
4) masukkan asam keping, garam dan gula
5) masukkan ikan pari dan bendi
6) tutup api sehingga masak
7) masukkan daun kari dan daun kesum
siap masak, hidangkan panas2.. sedap tu!
No comments:
Post a Comment