Lepas balik hospital, i decide to masak steam fish untuk dinner sebab ada siakap in the fridge. Kebetulan ada asam boi, so i buat Ikan Stim Asam Boi. Resepi as below:
Untuk ikan:
1 ekor Siakap
1 inci halia
2 ulas bawang putih
5 biji asam boi
1) Cuci ikan dengan air asam jawa, keringkan
2) lumurkan dengan garam dan lada putih
3) Hiris halus halia, bawang dan asam boi, tabur atas ikan
4) Steam setengah masak
Untuk Sosnya:
1 ulas bawang putih
2 sudu besar oyster sos
2 sudu besar fish sos
1 sudu besar kicap cair
sedikit kiub stok ayam
1/2 cawan air asam jawa
1 biji lada merah
1 batang serai
1 biji buah tomato1 biji limau nipis
1) tumis bawang putih
2) masukkan Oyster sos, fish sos, kicap cair dan air asam jawa
3) masukkan kiub ayam, gaul sebati
4) tuangkan sos ke atas ikan di dalam pengukus
5) masukkan tomato, tutup sebentar
6) taburkan lada merah dan serai
7) perah limau nipis
8) hidangkan panas-panas
makan dengan ulam-ulaman, guarantee berpeluh.. he he
Lepas ni i will not update my blog for a while sebab balik jb for my sister's wedding, so see u next week!
No comments:
Post a Comment