Oh tepat 2 minggu blogku tak berasap. .. rindu rasanya tak terhingga.. so hari ni i nak post resepi yang agak istimewa...Ramadhan pun dan dekat, sesuaaai untuk menjadi hidangan berbuka puasa... tak caya, cuba try test, tengok!
sedap bangat donk!
Kulit:
2 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 sudu kecil garam
1) diblend dan ditapis
2) dimasak seperti lempeng roti dadar
Inti:
Bawang putih, dicincang halus
Bawang merah, dicincang halus
Kentang, dipotong dadu
Carrot, dipotong dadu
Ayam, dipotong dadu
Daun sup, dihiris halis
Kiub ayam
Air bancuhan tepung gandum
Lada sulah, garam dan gula
1) rebus kentang dan carrot sehingga empuk
2) tumis bawang putih dan bawang merah
3) masukkan ayam, kiub ayam, dan sedikit susu
4) perasakan dengan garam, gula dan lada sulah
5) masukkan kentang, carrot, dan daun sup
6) tunagkan air bancuhan tepung gandum
7) gaul sehingga adunan pekat
8) tunggu sehingga sejuk
Rissoles:
1) letakkan dua sudu besar adunan kedalam kulit lempeng
2) balut seperti popia, gamkan dengan kuning telur
3) celupkan rissoles ke dalam bancuhan putih telur
4) selepas itu, celupkan ke dalam breadcrumb pula
5) goreng dengan api kecil.
* rissoles ini boleh juga difrozenkan jika anda membuatnya berlebihan.
sedap bangat donk!
Kulit:
2 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 sudu kecil garam
1) diblend dan ditapis
2) dimasak seperti lempeng roti dadar
Inti:
Bawang putih, dicincang halus
Bawang merah, dicincang halus
Kentang, dipotong dadu
Carrot, dipotong dadu
Ayam, dipotong dadu
Daun sup, dihiris halis
Kiub ayam
Air bancuhan tepung gandum
Lada sulah, garam dan gula
1) rebus kentang dan carrot sehingga empuk
2) tumis bawang putih dan bawang merah
3) masukkan ayam, kiub ayam, dan sedikit susu
4) perasakan dengan garam, gula dan lada sulah
5) masukkan kentang, carrot, dan daun sup
6) tunagkan air bancuhan tepung gandum
7) gaul sehingga adunan pekat
8) tunggu sehingga sejuk
Rissoles:
1) letakkan dua sudu besar adunan kedalam kulit lempeng
2) balut seperti popia, gamkan dengan kuning telur
3) celupkan rissoles ke dalam bancuhan putih telur
4) selepas itu, celupkan ke dalam breadcrumb pula
5) goreng dengan api kecil.
* rissoles ini boleh juga difrozenkan jika anda membuatnya berlebihan.
No comments:
Post a Comment