It's a treat for the kids.. Lasagna for today's lunch!
Buat dua - satu lagi untuk my bestfreng :))
Bolognese sos:
Daging cincang
Bawang putih
Buah tomato 'pormodoro' (fresh or canned, i used fresh)
Grape juice
Tomato soup
Black pepper
Italian herbs
Olive Oil
1) Rebus tomato hingga lembut, toskan dan hancurkan menjadi seperti paste.
2) Panaskan olive oil, tumis bawang putih yang dicincang halus, masukkan daging cincang
3) Masukkan paste tomato tersebut ke dalam tumisan daging, biar renih
4) Masukkan tomato sup, grape juice
5) Perasakan dengan garam, black pepper dan italian herbs
6) Renihkan 1 jam, bakar pula dalam oven lagi 1 jam
Bechamel Sos:
Susu segar
Butter
Tepung gandum
Keju parmesan
Sedikit garam
Sedikit black pepper
1) Panaskan Butter
2) masukkan tepung gandum, sentiasa kacau supaya tidak berketul
3) Masukkan susu segar, kacau sehingga mendidih
4) Masukkan keju parmesan
5) Perasakan dengan garam dan black pepper
Lasagna:
1) Sediakan bekas lasagna
2) Susun lasagna sheets
3) tuang dan ratakan selapis sos bolognese
4) tuang selapis bechamel sos
5) taburkan 3 jenis cheese (mozarella, cheddar dan parmesan)
6) susun lasagna sheets semula, bolognese, bechamel dan cheese (setebal yang anda suka)
7) disudahi dengan lapisan cheese seperti pizza
8) bakar atas bawah pada suhu 180darjah, selama 30minit
*** PRONTO!
No comments:
Post a Comment