Wednesday, April 13, 2011

Daging Kicap Tomato


1/2 kg daging batang pinang
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
5 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tomato
Buah tomato
Lada benggala
Lada hitam

1) kisar bawang besar, bawang putih dan halia
2) tumis bahan kisar sehingga garing
3) masukkan daging dengan sedikit air, renihkan sehingga empuk
4) masukkan kicap manis, kicap pekat dan sos tomato
5) perasakan dengan sedikit garam dan lada hitam
6) masukkan buah tomato dan lada benggala
7) tutup api

Hidangan yang sangat simple for today's lunch :)

2 comments:

Ayu said...

Assalam Intan,
wao daging kicap toamto nampak sedaplah..kecur akak tengok tau..rasa nak cekup aje..hehe thanks sudi keblog akak yang tak seberapa tu & tinggalkan jejak ya..

intan said...

Waalaikumsalam Kak Ayu,
Thank u sebab sudi singgah di blog saya.. rasa happy sangat :) My cooking is nothing compared to yours. Hopefully someday i can be like u. Thanks again kak Ayu..