Thursday, March 24, 2011

Acar Pelam Muda

Hari ni i terasa nak makan yang masam2 sikit. Kebetulan ada beli pelam muda. Apalagi... ting!.. Acar Pelam Muda lah nampaknya..



pelam muda dibelah dua (atau empat), buang biji
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sedikit cili padi - optional
5 sudu kecil rempah kari daging - dilarutkan dengan air
2 sudu besar kerisik
1 inci gula melaka
3 sudu besar air asam jawa

1) kisar bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi
2) tumis bahan kisar sehingga naik minyak
3) masukkan rempah kari
4) masukkan gula melaka dan kerisik
5) masukkan air asam jawa
6) perasakan dengan garam dan gula
7) biarkan sehingga pelam lembut
8) tutup api

Ni kalau masak ni memang i dengan bibik je makan, yang lain semua orang2 sup tak minat masakan kampung ni.. nampaknya guarantee kena makan luar lagi malam ni..:P

No comments: