Wednesday, May 25, 2011

MeeHoon Cantonese

Panas! Bukan hatiku tetapi cuaca panas terik... rasa nak duduk dalam aircond je...
Beruntungnya orang2 yang bekerja yek... duduk dalam opis serba aircond.. Tak le macam kita housewife ni... jadi driver anak2 tercinta.. kuikuikui
Marilah melayan resepi i untuk CikMat malam tadi...-------> MeeHoon Cantonese (takyah susah2 nak teka ye dak?)

Mee yang rangup dituang dengan sup ... dua kali tambah beb..


Bawang putih - dicincang halus
Sedikit ayam
Sedikit sotong
Sedikit udang
Kiub ayam
Oyster sos
Fish sos
Sawi
Carrot
Telur
Bancuhan tepung jagung
Sedikit lada sulah

1) tumis bawang putih
2) masukkan ayam, sotong dan udang
3) masukkan air
4) masukkan kiub ayam, oyster sos dan fish sos
5) masukkan bancuhan tepung jagung
6) apabila mendidih, masukkan telur
7) masukkan sayur sawi dan carrot
8) taburkan lada sulah
9) goreng meehoon kering dengan minyak (mee akan kembang seperti keropok)
10) tuang kuah diatas mee tadi (akan kedengaran bunyi sizzling)

* hidang dengan cili potong atau cili jeruk

2 comments:

Anonymous said...

saya nak comment....saya teringin sgt nak makan kakpah punya meehoon cantonese( ini rupanya nama dia). last time makan masa kt ur service apartment ms kitorang ziarah dulu. teringat2 je..hehe..xpe lah dah ada resepi nih. saya cilok ek..tenkiu kak pah!

aisyah

intan said...

Aisyah balik Msia nanti kita masak special untuk awak eh... tak pernah jumpa Adriana lagi nih...