Tuesday, May 24, 2011

Lemak Ikan Kembung Goreng

Hari selasa yang agak suram. Tetapi makan tetap makan kan.. Masak apa pulak ye? Hari ni masak lemak ikan goreng.
Masak lemak ni pada pendapat i memang lagi sedap kalau bubuh cili padi, kira jadi lemak cili padi lah gitu. Tetapi untuk memenuhi selera budak2, i tak bubuh la bahan2 pedas dalam lauk.

Cedapnyaa...

Ikan kembung - digoreng dengan garam kunyit
Bawang merah
Bawang putih
Lengkuas
Kunyit hidup
Serai
Sedikit belacan
Santan
Buah tomato
Cili hidup
Asam keping
Daun kesum

1) blend bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit dan belacan
2) tumis bahan kisar sehingga garing, masukkan serai
3) masukkan santan cair, gaul rata
4) masukkan asam keping, ikan goreng dan cili hidup
5) perasakan dengan garam dan gula
6) masukkan santan pekat
7) masukkan buah tomato dan daun kesum
8) tutupkan api apabila mendidih

* sungguh berselera apabila dihidang dengan nasi panas



No comments: