Yuhuuu.... lama tak berupdate blog ni... nampak berhabuk pulak... hehe...
Banyak betul makan di luar minggu ni, maklum la, dengan mother's day, pastu bithday CikMat pulak.. bertimpa2 kek dalam peti ais..
Banyak2 makan luar ni, terasa nak makan simple2 je hari ni, so i bakar ikan Tuka ala Portugis. Tak tau la pulak sejarah resepi ni, mungkin orang portugis pun makan sambal yek..
Ni biasanya masakan Johor lah ikan bakar bersambal macam ni kan. Ishhh... terliur dah ni...
mahap yek, gambar kurang memuaskan..
1 ekor ikan tuka/ pari kecil
5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 biji cili merah
3 sudu cili kering blend
sedikit lengkuas
sedikit belacan
1 btg serai
sedikit kicap pekat
1) kisar bawang merah, bawang putih, cili merah, serai, lengkuas dan belacan
2) tumis bahan kisar dengan cili kering blend hingga garing
3) masukkan garam, gula dan kicap pekat
4) bakar ikan di atas daun pisang sehingga separuh masak
5) tuangkan sambal yang ditumis tadi, tutup sehingga masak sepenuhnya
6) perah limau kasturi semasa menghidang
* boleh tukar ikan dengan makanan laut yang lain seperti udang atau ketam
Banyak betul makan di luar minggu ni, maklum la, dengan mother's day, pastu bithday CikMat pulak.. bertimpa2 kek dalam peti ais..
Banyak2 makan luar ni, terasa nak makan simple2 je hari ni, so i bakar ikan Tuka ala Portugis. Tak tau la pulak sejarah resepi ni, mungkin orang portugis pun makan sambal yek..
Ni biasanya masakan Johor lah ikan bakar bersambal macam ni kan. Ishhh... terliur dah ni...
mahap yek, gambar kurang memuaskan..
1 ekor ikan tuka/ pari kecil
5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 biji cili merah
3 sudu cili kering blend
sedikit lengkuas
sedikit belacan
1 btg serai
sedikit kicap pekat
1) kisar bawang merah, bawang putih, cili merah, serai, lengkuas dan belacan
2) tumis bahan kisar dengan cili kering blend hingga garing
3) masukkan garam, gula dan kicap pekat
4) bakar ikan di atas daun pisang sehingga separuh masak
5) tuangkan sambal yang ditumis tadi, tutup sehingga masak sepenuhnya
6) perah limau kasturi semasa menghidang
* boleh tukar ikan dengan makanan laut yang lain seperti udang atau ketam
No comments:
Post a Comment