Thursday, January 13, 2011

Lala Tumis Bercili dan Sambal Kicap Terung

What's for dinner? Semalam we all makan nasi. Lauk lala and terung.. Terung memang favorite sejak dulu kala lagi.. Kalau nampak kat pasar tu, memang geram rasa nak beli.. Lagi2 kalau ada yang kiut miut... can never resist them..
So, resepi lauk untuk semalam :

Lala Tumis Bercili



Lala - direndam dahulu kemudian dicuci sehingga bersih
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji lada merah - dibuang biji
2 batang serai
sos ikan
garam gula untuk perasa

1. blend bawang besar, bawang putih dan lada merah, tumis dengan sedikit minyak, sehingga garing.
2. masukkan serai yang sudah diketuk
3. masukkan sedikit sos ikan, garam dan gula
4. masukkan lala, gaul sementara kemudian tutup sebentar sehingga masak
5. jangan lupa tutup api tuuu

okey resepi terung pulak

Sambal Kicap terung



Terung - dibelah 2 dan digoreng terendam
3 sudu besar cili kering yang sudah diblend
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 biji lada merah
1 sudu besar udang kering - direndam 10 minit
sedikit air asam jawa
Kicap manis

1. blend bawang merah, bawang putih, lada merah dan udang kering
2. tumiskan bahan2 blend sehingga garing dan naik minyak
3. tuangkan air asam jawa, gaul sebati
4. tuangkan kicap manis, garam dan gula untuk perasa
5. masukkan terung yang digoreng tadi, gaul dan tutup sementara
6. Ready untuk dimakan

So i hidang lauk2 ni dengan ekor tenggiri bakar cicah kicap macam gambar ni:



pastu ulam2 sikit.. kenyang perut suka hati :-D

No comments: