Semalam. tetiba Hadif request pizza, so terpaksa lah i menguli malam2 dekat pukul 9 jugak lah.. pukul 10 baru pizza siap..
Sanggup pulak dia menunggu... dan inilah hasilnya..
Pizza Margherita (without the basil leaves sbb malas nak gi petik kat luar rumah malam2) - favorite anak2 tercinta...
Dough:
500gm tepung roti
1/2 sudu besar garam
7gm instant yeast
1/2 sudu besar gula
2 sudu besar olive oil
320mil air suam
1) ayakkan tepung bersama garam
2) bancuh instant yeast bersama gula, olive oil dan air suam - biar beberapa minit sehingga berbuih
3) tuang bancuhan ke dalam tepung, dan uli sehingga berbentuk doh
4) simpan didalam bekas yang ditutup dengan kain lembap sehingga doh kembang dua kali ganda
pizza:
1) bahagi doh kepada 3 bahagian
2) ambil satu bahagian dan canai berbentuk bulat
3) tabur sedikit tepung diatas dulang pizza dan letak doh diatasnya
4) tuangkan sos prego traditional
5) taburkan 3 jenis keju cheddar, parmesan dan mozarella
6) taburkan sedikit olive oil
7) bakar didalam oven pada 180degree selama 20min
* sedap dimakan bersama cili oil... nyum nyum!!
* doh yang selebihnya boleh dibalut dengan cling wrap dan disimpan dalam petisejuk beku
Sanggup pulak dia menunggu... dan inilah hasilnya..
Pizza Margherita (without the basil leaves sbb malas nak gi petik kat luar rumah malam2) - favorite anak2 tercinta...
Dough:
500gm tepung roti
1/2 sudu besar garam
7gm instant yeast
1/2 sudu besar gula
2 sudu besar olive oil
320mil air suam
1) ayakkan tepung bersama garam
2) bancuh instant yeast bersama gula, olive oil dan air suam - biar beberapa minit sehingga berbuih
3) tuang bancuhan ke dalam tepung, dan uli sehingga berbentuk doh
4) simpan didalam bekas yang ditutup dengan kain lembap sehingga doh kembang dua kali ganda
pizza:
1) bahagi doh kepada 3 bahagian
2) ambil satu bahagian dan canai berbentuk bulat
3) tabur sedikit tepung diatas dulang pizza dan letak doh diatasnya
4) tuangkan sos prego traditional
5) taburkan 3 jenis keju cheddar, parmesan dan mozarella
6) taburkan sedikit olive oil
7) bakar didalam oven pada 180degree selama 20min
* sedap dimakan bersama cili oil... nyum nyum!!
* doh yang selebihnya boleh dibalut dengan cling wrap dan disimpan dalam petisejuk beku
No comments:
Post a Comment