Ke'busy'an melanda ... tak sempat beberapa hari ni nak update blog.. masak pun tak sempat nak ambik gambar..
Hari ni baru lah i dapat ber'klik' lagi... agaknya bibik kat dapur kata... start dah makcik nih bergambor lagik... hik hik..
Hari ni masakan Cina lagi... i buat Sup Masam Manis...
Hot n Sour Soup
Isi Ayam
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit halia
Cendawan Shitake - direndam dulu
Cendawan putih - direndam dulu
Rebung di dalam tin - dimayang halus
Kiub Ayam
Buah tomato - dihiris
Tauhu - dipotong kecil
Kicap cair
Minyak bijan
Sedikit apple cider vinegar
Sedikit Cili kisar
Lada putih
Garam dan gula
Tepung jagung - dibancuh air masak
Telur - dipukul
1) tumis isi ayam sehingga kekuningan
2) masukkan 1 cawan air , biarkan mendidih sehingga ayam empuk
3) keluarkan ayam dan ketepikan
4) tumis cili kisar, bawang merah, bawang putih, halia dan cendawan shitake sehingga garing
5) tuangkan bahan tumis didalam air rebusan ayam
6) masukkan kiub ayam, kicap cair, minyak bijan dan apple cider vinegar
7) masukkan ayam, buah tomato, cendawan putih, rebung dan tauhu
8) perasakan dengan garam, gula dan lada putih
9) masukkan bancuhan tepung jagung
10) masukkan telur sedikit demi sedikit supaya berbentuk jaluran halus didalam sup
*rasanya pedas2 masam... memang manyiak shiok aaa!!!
BTW, ni i nak tunjuk-tunjuk jugak hadiah dari Hadif n Nuha sempena mother's day hari tu...
It's the thoughts that counts.... kan... kan..... But honestly, i really love them.. hiks!
Hari ni baru lah i dapat ber'klik' lagi... agaknya bibik kat dapur kata... start dah makcik nih bergambor lagik... hik hik..
Hari ni masakan Cina lagi... i buat Sup Masam Manis...
Hot n Sour Soup
Isi Ayam
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit halia
Cendawan Shitake - direndam dulu
Cendawan putih - direndam dulu
Rebung di dalam tin - dimayang halus
Kiub Ayam
Buah tomato - dihiris
Tauhu - dipotong kecil
Kicap cair
Minyak bijan
Sedikit apple cider vinegar
Sedikit Cili kisar
Lada putih
Garam dan gula
Tepung jagung - dibancuh air masak
Telur - dipukul
1) tumis isi ayam sehingga kekuningan
2) masukkan 1 cawan air , biarkan mendidih sehingga ayam empuk
3) keluarkan ayam dan ketepikan
4) tumis cili kisar, bawang merah, bawang putih, halia dan cendawan shitake sehingga garing
5) tuangkan bahan tumis didalam air rebusan ayam
6) masukkan kiub ayam, kicap cair, minyak bijan dan apple cider vinegar
7) masukkan ayam, buah tomato, cendawan putih, rebung dan tauhu
8) perasakan dengan garam, gula dan lada putih
9) masukkan bancuhan tepung jagung
10) masukkan telur sedikit demi sedikit supaya berbentuk jaluran halus didalam sup
*rasanya pedas2 masam... memang manyiak shiok aaa!!!
BTW, ni i nak tunjuk-tunjuk jugak hadiah dari Hadif n Nuha sempena mother's day hari tu...
It's the thoughts that counts.... kan... kan..... But honestly, i really love them.. hiks!
No comments:
Post a Comment