Monday, January 17, 2011

Sarapan pagi

Sarapan is my very important routine. Kalau lambat sikit i memang tak boleh duduk diam, mesti nak cari apa-apa untuk dikunyah. Sebabnya i memang tak makan malam. I prepare dinner for everyone except for myself. Malam i minum air aja.
Breakfast semalam i buat Roti Jala. Basic je semua orang tau macamana nak buat, tapi i will just post the recipe here.

Roti Jala n Kuah Kari Ayam



Roti Jala:

2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
1 biji telur
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil pewarna kuning
sedikit minyak
daun pandan
Acuan Roti Jala

1) semua bahan-bahan diblend
2) sapu sedikit minyak menggunakan daun pandan atas kuali
3) tebar bahan roti diatas kuali dgn acuan.
4) angkat dan lipat sesuka hati aka gulung or lipat segitiga (asalkan sedap bila masuk perut nanti)

Kari Ayam:

Ayam dipotong kecil
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit halia
1 peket Rempah kari Ayam (saya guna Adabi)
1 biji kentang
1/2 biji carrot
1 biji tomato
santan
daun kari

1) blend bawang dan halia kemuadian tumis.
2) campurkan rempah kari dengan air panas, gaul sebati dan tuangkan ke tumisan.
3) tuangkan air secukupnya dan tunggu sehingga ayam lembut
4) masukkan kentang dan carrot sehingga empuk
5) masukkan santan, garam dan gula
6) masuk buah tomato dan daun kari
7) tunggu mendidih dan tutup api
8) hidangkan dengan roti jala

No comments: